Ympäristöystävällinen puhdistus ja ympäristömerkintä

Mikä on EU-ympäristömerkki? Ympäristöystävällinen puhdistus ja ympäristömerkintä

 

Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling Eco-Friendly Cleaning & Ecolabelling
Iliana Botsi Technical Expert Diversey
Technical Expert Diversey Europe Nordic Countries
Feb 05, 2024

EU:n ympäristömerkki auttaa tiedottamaan EU:n kuluttajille tuotteista, jotka vastaavat korkeimpia kestävyysstandardeja - jatka lukemista saadaksesi lisätietoa!

 

EU:n ympäristömerkki?

Ympäristömerkit ovat olennainen osa sitä, miten hygienia- ja siivoustuotteiden kuluttajat voivat nopeasti ja helposti tarkistaa tuotteen sen vastuullisuuden ja laadun perusteella. Tämä puolestaan ​​auttaa heitä tekemään ympäristön kannalta vastuullisia päätöksiä ostamistaan tuotteista.

Euroopan komission vuonna 1992 perustaman ympäristömerkinnän tavoitteena on tunnistaa erityisesti tuotteet tai palvelut, joilla on vähemmän ympäristövaikutuksia elinkaarensa aikana, mikä tukee paremmin kestävää kehitystä. Nykyään komissio ylläpitää järjestelmää asetuksen (EU) N:o 66/2010 kautta.

Ympäristömerkkien maineesta on sen perustamisesta lähtien tullut jonkinlainen mittapuu kestävän kehityksen edistämisessä ja selkeiden ja täsmällisten tietojen tarjoamisessa Euroopan kansalaisille. Kriittisillä teollisuudenaloilla, jotka tuottavat tuotteita teollisessa mittakaavassa, se on standardi, jota on haastava täyttää, mutta jota on uskomattoman tärkeää noudattaa.

Erottuvan suunnittelunsa ansiosta myös EU:n "kukkana" tunnetut ympäristömerkit tasapainottavat kestävää kehitystä korkean laadun kanssa, joten kuluttajat voivat ostaa tuotteensa tietäen, että heidän tuotteet ovat molemmat erittäin korkealaatuisia ja samalla kestävän kehityksen mukaisia. Tämä on osa sitä, miksi niillä on niin vahva maine huolimatta hygieniatuotteiden kaltaisilla teollisuudenaloilla esiintyvistä ekologisista merkinnöistä, joista monet eivät täytä samoja standardeja.

Eu ecolabel certified cleaning product

Vaikka monet merkit ovat vapaaehtoisia, pyrkivät tuotteet hankkimaan Euroopan Unionin ympäristömerkkejä niiden tuomien brändietujen vuoksi. EU-lainsäädäntö ei edellytä tuotteiden täyttävän standardeja, vaan se käyttää yleistä etua eettisen toiminnan edistäjänä tuotannossa sen sijaan, että kaikki valmistajat pakotettaisiin sääntöihin.


EU-ympäristömerkin kriteerit

EU-komissio hallinnoi nyt laajaa ympäristömerkkien valikoimaa. Vuonna 2022 merkin sai 87 485 tuotetta, 30 Euroopan maassa ja merkki kattaa 24 tuoteryhmää. Ajan myötä on kehitetty vahvat kriteerit uusien tuotteiden ja palveluiden hyväksymiseksi valikoimaan.

 

Mitä vaatimuksia tuotteen on täytettävä, jotta se saisi ympäristömerkin?

Prosessin eheys ja korkeat standardit ovat elintärkeitä kuluttajien luottamuksen kannalta, jotta joku, joka kohtaa ympäristömerkin, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai missä tahansa muualla Euroopassa, tietää, että tuote vastaa todellakin niitä ekologisia standardeja, joita sen tulisi noudattaa. Komissio määrittelee seuraavat seikat takuuna kaikista eurooppalaisella ympäristömerkillä varustetuista tuotteista:

  • Hyvä tuote-/palvelun laatu

  • Eläinkokeiden vähentäminen

  • Terveellinen ja/tai turvallinen

  • Ympäristövaikutukset pienemmät, ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyen

  • Tuotantoprosessit ovat sekä eettisiä että turvallisia

  • Vaarallisten aineiden kemialliset rajoitukset

 

Milloin ympäristömerkkistandardeja sovelletaan?

Näitä standardeja ei sovelleta tuotteen käyttöikään.

Tuotanto nähdään usein ainoana tärkeänä prosessina ympäristöystävällisyyden kannalta, mutta tuotteen vastuullisuu voi myös liittyä sen kykyyn kierrättää tai hävittää se turvallisesti käyttöikänsä jälkeen. EU:n ympäristömerkin kriteerit sisältävät jokaisen vaiheen tuotteen elinkaaresta raaka-aineista hävittämiseen.

  • Kaivostoiminta, louhinta tai raaka-aineiden viljely

  • Tuotteen valmistus ja pakkaus

  • Tuotteen jakelu

  • Tuotteen käyttö

  • Tuotteen elinkaaren loppu ja hävittäminen

Tämä on se tekijä, joka tekee ympäristömerkistä niin arvokkaan ja vaikean saavuttaa.

Mutta tarkasteltaessa itse prosessia, miten tuote tarkalleen ottaen saa ympäristömerkin ensimmäisen kerran?

Haluatko tietää lisää ympäristömerkeistä?

Lataa MAKSUTON ympäristösertifikaatit -opas

Vihreän puhtauden opas 2 - ympäristösertifikaatit

Ympäristösertifikaatit on opas vastuullisiin puhtaustoimintoihin laadun parantamiseksi ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Täytä lomake ja saat Vihreän puhtauden käsikirjan osa 2 sähköpostiisi jo tänään!


Kuinka EU:n ympäristömerkki-sertifikaatti myönnetään tuotteille?

Ensinnäkin kaikkea ei voida merkitä ympäristömerkillä.

Periaatteessa kaikki talousalueella tarjottavat hyödykkeet tai palvelut, joita vastaan suoritetaan maksu tai jotka annetaan ilmaiseksi, voivat olla hyväksyttäviä.

Ympäristömerkkejä ei kuitenkaan voida myöntää ihmisille tai eläimille tarkoitetuille lääkkeille eikä elintarvikkeille, juomille tai rehutuotteille. Komissio ei pidä mahdollisena taata tällaista standardia, kun otetaan huomioon näiden tuotteiden määrä ja ympäristömerkin todellinen arvo tämäntyyppisille tuotteille.

 

Kuinka EU:n hakuprosessi on organisoitu?

EU käyttää kolmansia osapuolia tuotteiden tarkistamiseen, jotka on valittu EU:n jäsenvaltioiden valintaelimissä niiden hallintojärjestelmien sisällä varmistaakseen, että prosessi on johdonmukainen ja tehokas. Valmistajien on jätettävä hakemus, joka sitten tarkistetaan.

Itse kolmansille osapuolille tarjotaan sekä tarkastus- että sertifiointioikeuksia, joten prosessi on suhteellisen virtaviivaista jäsenvaltiosta toiseen.

Jos tuote on peräisin ETA:n ulkopuolelta, vaikka vain osa sen valmistukseen käytetyistä raaka-aineista, hakijan tehtävänä on valita sen sijaan toimivaltainen elin maista, joissa tuotetta aiotaan markkinoida.

EU tarjoaa yksityiskohtaisen luettelon kaikista ETA-maista (pääasiassa EU, Liechtenstein, Norja ja Islanti) sekä niiden asianmukaisista tarkastuselimistä.

 

EU:n ympäristömerkin hakuprosessi

Alkuperäinen hakemus on enimmäkseen hallinnollinen, ja siinä täytetään ja toimitetaan lomakkeet ja toimitetaan asiaankuuluvat asiakirjat.

Siihen liittyy joitain maksuja, mukaan lukien vaatimuksen testaamisesta ja arvioinnista aiheutuvat kulut.

Auditoijat otetaan käyttöön, kun väite on validoitu, ja jos tuote täyttää standardit riippumattoman arvioinnin aikana, rekisteröintinumero toimitetaan ja ympäristömerkki voidaan sisällyttää pakkaukseen.

Käytössä on jatkuva valvontaelementti, joka sisältää määrittelemättömät tarkastukset edellä kuvatuille tuotteen elinkaaren olennaisille osille.


Vastuullinen siivous ja EU-ympäristömerkki

Puhdistus- ja hygieniatuotteissa vastuullisen puhdistusstandardin saavuttaminen tarkoittaa biohajoavimpien, kasviperäisimpien tai luonnollisimpien tuotteiden etsimistä.

Maatalous-elintarviketeollisuuteen liittyvät tuotemerkit ovat ihanteellisia, koska ainesosien, kuten kookospähkinän, sokerijuurikkaan, maissin tai vehnäleseen, sivutuotteet eivät sisällä mitään keinotekoisia, eivätkä varsinkaan mitään vaarallisia kemikaaleja, joita ympäristömerkit nimenomaisesti pitävät mahdottomina hyväksyä.

EU-ympäristömerkki on hygienia- ja puhdistustuoteteollisuuden kunniamerkki. Lisäksi EU-ympäristömerkki on osoitus jatkuvasta sitoutumisesta sekä korkeisiin tuotestandardeihin että ekologiseen suojeluun, erityisesti toimitettaessa näitä tuotteita muille yrityksille maailmanlaajuisesti.