Uudelleenkäytettävien muoviastioiden pesu: suosituksia ruokapalveluiden toimijoille

Kertakäyttöisten muoviastioiden vaihtaminen uudelleenkäytettäviin muoviastioihin aiheuttaa haasteita ruokapalvelualan toimijoille. Lue suosituksemme parhaista käytännöistä.  

FoodService-23 FoodService-23
Melanie Rieser
EU Regional Marketing & Expert - Kitchen Care / Mechanical Ware Wash / Food Service
Oct 04, 2024

Yksi suurimmista planeettaamme kohtaavista haasteista on nopeasti kasvava muovijätteen määrä.  Tässä muutamia avaintietoja: 

  • Muovijätteen määrä on kasvanut vuoden 1980 50 miljoonasta tonnista vuoden 2015 300 miljoonaan tonniin, mikä tarkoittaa 500 prosentin kasvua 1
  • Vain 14 prosenttia kaikesta muovijätteestä päätyy kierrätykseen 2  
  • Kertakäyttöiset muoviastiat, kuten ruokailuvälineet, lautaset, kupit ja ruoka-astiat, muodostavat 50 prosenttia EU:n rannoilla olevasta meriroskasta, joka on vakava uhka valtamerille ja vesieliöille 3  
  • Tutkijat ennustavat, että vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovijätettä kuin kaloja 4. 

Muovijätteiden aiheuttamat haasteet ja kertakäyttöisten muovituotteiden käytön kieltäminen 

Euroopan unioni julkaisi kesäkuussa 2019 kertakäyttömuovidirektiivin 2019/904 (SUP) tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämiseksi 5. Direktiivissä kielletään erilaisten muovituotteiden myynti, kannustetaan valmistajia panostamaan uudelleenkäytettävyyteen, parempaan jätehuoltoon ja edellytetään, että jäsenvaltiot raportoivat edistymisestään Euroopan komissiolle.  

SUP-direktiivin jälkeen EU:n jäsenvaltiot ovat alkaneet muuttaa paikallisia lakeja siten, että ne velvoittavat ruokapalveluyrityksiä siirtymään kertakäyttömuovista uudelleenkäytettäviin muoviastioihin, joiden ympäristövaikutukset ovat paljon pienemmät. Kuuden LCA-tutkimuksen meta-analyysi osoittaa, että jos uudelleenkäytettävät muoviastiat pestään yli kymmenen kertaa, niiden ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin kertakäyttötuotteiden 6


Miten ruokapalveluyritykset voivat ottaa käyttöön uudelleenkäytettäviä muoviastioita? 

Kertakäyttöisistä muoveista uudelleenkäytettäviin muoviastioihin siirtyminen saattaa olla haastavaa ruokapalveluyrittäjille, on:  

  1. valittava oikeanlainen muoviastia. 
  2. hallittava logistiikka, joka liittyy astioiden keräämiseen, pesemiseen ja varastointiin ahtaissa tiloissa
  3. perustettava astioiden pesuprosessi joko paikan päällä tai ulkoistettava se johonkin keskitettyyn paikkaan.
  4. valittava parhaat puhdistustuotteet, joilla varmistetaan astioiden hygieeninen puhtaus ja turvallinen uudelleenkäyttö.  

 

Innovatiivinen ratkaisu uudelleenkäytettävien muoviastioiden mekaaniseen pesuun

Diversey tukee asiakkaita näiden päätösten tekemisessä antamalla suosituksia parhaista käytännöistä. Lisäksi Diversey tarjoaa kattavan ja kustannustehokkaan ratkaisun vaikeammin puhdistettavien ja kuivattavien uudelleenkäytettävien muovisten astioiden koneelliseen astianpesuun.  

Erityisesti muovisen astian kuivaaminen on merkittävä haaste. Usein pesun jälkeen astian pinalle jää kosteutta, joka voi aiheuttaa mahdollisen hygieniariskin. Kuiva astia ei ainoastaan vähennä hygieniariskiä vaan myös lisää toiminnan tehokkuutta. 

Diverseyn uusi ratkaisu kestokäyttöisten muoviastioiden pesuun: 

  • Suma PolyWash L56R, tehokas koneastianpesuaine, joka poistaa tehokkaasti sitkeän, kuivuneen lian ja hajut, ehkäisee kalliita uusintapesuja sekä pidentää samalla muoviastioiden käyttöikää.
  • Suma PolyDry A9, tiivistetty neutraali huuhtelukirkaste, joka lyhentää kuivausaikaa merkittävästi ilman, että astioihin jää kosteutta ja raitoja. Tämä vähentää hygieniariskejä, vähentää läpimenoaikaa, työaikaa ja/tai energiaa sekä mahdollistaa astioiden nopean päällekkäin pinoamisen pesun jälkeen. 

Tuloksena asiakkaamme voivat parantaa vieraidensa ruokailukokemusta raidattomilla, hajuttomilla ja puhtailla astioilla, jotka takaavat brändin säilymisen ja mielenrauhan.   

Kysy lisätietoa myynnistämme. 


Viitteet:

1 Single Use Plastics; A roadmap to Sustainability. United Nations Environmental Programme, 2018 

 

2World Economic Forum (2016). The New Plastic Economy. Rethinking the future of plastics. January 

 

3Turning the tide on single use plastics – Publications Office of the EU (Europe.eu) 

 

4 More plastic than fish by 2050 – Youtube 

 

5 Single-Use Plastic Directive 2019/904 (SUP) 

 

6 Single-use plastic tableware and its alternatives. Recommendations from Life Cycle Assessments