Kun puhutaan ilmaston lämpenemisestä ja pyrkimyksistä tehdä asialle jotakin, useimmat ihmiset viittaavat toimintansa, tekemiensä asioiden ja käyttämiensä tuotteiden hiilijalanjälkeen. Mutta mitä hiilijalanjälki tarkoittaa? Mitä se sisältää?
Tässä artikkelissa kerromme sinulle ilmaston lämpenemisen merkityksestä sekä hiilijalanjäljen ja elinkaariarviointien arvosta. Puhtausalalta löytyy tästä esimerkkejä ja niitä voidaan soveltaa myös sinun toimintaasi.
Hiilijalanjälki: ilmaston lämpenemisen merkitys
Kasvihuonekaasut (GHG) ovat kaasuja, jotka pystyvät imemään maapallon pinnasta heijastuvaa pitkäaaltoista säteilyä (lämpöä). Tämä säteily heijastuu takaisin maahan. Jos ilmakehässä ei olisi kasvihuonekaasuja, maapallolla olisi liian kylmä, jotta tuntemamme elämä olisi mahdollista. Kun fossiilisia polttoaineita poltetaan ja myös muita kasvihuonekaasuja vapautuu, ilmakehä imee enemmän säteilyä ja se lämpenee. Tätä kutsutaan kasvihuoneilmiöksi (sama mekanismi kuin kasvihuoneissa), ja se on maailmanlaajuinen ilmiö.
Vuonna 2014 julkaistiin ilmastonmuutosta koskeva raportti, joka perustui pitkän aikavälin tieteelliseen näyttöön. Siinä todettiin, että kasvihuonekaasupitoisuuksien (ja tämä ei koske vain hiilidioksidia (CO2) vaan myös joitakin muita kaasuja, kuten metaania, dityppioksidia ja muita) kasvu viimeisten 100 vuoden aikana on johtunut pääasiassa ihmisen toiminnasta.
Ilmaston lämpenemisen keskeiset tosiasiat
- Sekä Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA että EU:n komissio toteavat, että hiilidioksidin määrä on kasvanut lähes 50 prosenttia teollisen vallankumouksen aikakauden jälkeen.
- Fossiilisia polttoaineita käyttävät yritykset ja niiden tuotteet ovat vapauttaneet viimeisten 30 vuoden aikana enemmän päästöjä kuin 237 vuoden aikana ennen vuotta 1988.
- Vain 100 yritystä on aiheuttanut yli 70 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä vuodesta 1988 lähtien, jolloin hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli perustettiin. Tämä käy ilmi voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestö CDP:n vuonna 2017 julkaisemasta raportista.
- CDP:n mukaan päästömme ovat 40 prosenttia suuremmat vuodessa kuin vuonna 1990.
- EU:n tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä eli talous, jonka kasvihuonekaasupäästöt ovat nolla. Tämä tavoite on eurooppalaisen Green Deal -aloitteen ytimessä.
Mitä hiilijalanjälki tarkoittaa?
Hiiltä käytetään tässä yhteydessä kuvaamaan kaikkia erilaisia kasvihuonekaasuille, jotka edistävät ilmaston lämpenemistä. Jalanjälki on vertauskuva jonkin asian kokonaisvaikutuksesta. Termi hiilijalanjälki on siis lyhenne, jolla kuvataan parasta mahdollista arviota jonkin asian - toiminnan, esineen, elämäntavan, yrityksen, maan tai jopa koko maailman - kokonaisvaikutuksesta ilmastonmuutokseen.
Päästöt ovat erimuotoisia ja -rakenteisia, sillä raaka-aineiden korjuusta aiheutuvat päästöt ovat hyvin erilaisia kuin sähköntuotannosta aiheutuvat päästöt. Pyrimme yhdistämään nämä erilaiset päästöt käyttökelpoisiksi luvuiksi. Se tarkoittaa, että eri päästöt, jotka aiheuttavat saman vaikutuksen, muunnetaan yhdeksi yksiköksi. Tämä "ilmastonlämpenemispotentiaali" ilmaistaan kilogrammoina CO₂-ekvivalentteja (kg CO₂-eq). Myös muut kasvihuonekaasupäästöt kuin hiilidioksidipäästöt (CO₂) voivat aiheuttaa ilmastonmuutosta, kuten metaani (CH₄) tai dityppioksidi (N₂O). Hiilidioksidiekvivalentti on metrinen mitta, jota käytetään kaikkien näiden eri kasvihuonekaasujen päästöjen vertaamiseen niiden ilmastonlämpenemispotentiaalin (GWP) perusteella muuntamalla muiden kaasujen määrät vastaavaksi määräksi hiilidioksidia, jolla on sama ilmastonlämpenemispotentiaali.
Mikä sisältyy hiilijalanjälkeen ja mikä ei?
Yleisin hiilijalanjälki-ilmaisun väärinkäyttö on se, että osa tai jopa suurin osa aiheutuneista päästöistä jätetään huomiotta riippumatta siitä, mistä toiminnasta tai kohteesta on kyse. Esimerkiksi monet verkossa olevat hiilidioksidilaskurisivustot kertovat, että hiilijalanjälkesi on tietyn kokoinen kotisi energiankäytön ja henkilökohtaisten matkustustottumusten perusteella, mutta jättävät huomiotta kaikki muut ostamasi tavarat ja palvelut.
Vastaavasti elintarvikkeiden tukkukauppa saattaa väittää mitanneensa hiilijalanjälkensä, mutta tarkastelee vain toimistoa, varastoa ja autojaan ja jättää huomiotta paljon suuremmat päästöt, joita elintarvikkeiden tuottajat itse aiheuttavat.
Tällaiset hiilijalanjäljet ovat itse asiassa enemmänkin 'varpaanjälkiä - ne eivät anna kokonaiskuvaa.
'Suorien' ja 'epäsuorien' päästöjen erottelun tärkeys
Suuri osa jalanjälkiin liittyvästä sekaannuksesta johtuu "suorien" ja "epäsuorien" päästöjen erottelusta. Esimerkkinä mainittakoon, että autolla ajamisen todelliseen hiilijalanjälkeen eivät sisälly ainoastaan pakoputkesta tulevat päästöt, vaan myös kaikki päästöt, jotka syntyvät, kun öljyä louhitaan, kuljetetaan, jalostetaan polttoaineeksi ja kuljetetaan huoltoasemalle, puhumattakaan auton valmistuksesta ja ylläpidosta aiheutuvista huomattavista päästöistä.
Erottelemme toisistaan erityyppisiä ja -laajuisia päästöjä
Suorat eli 'scope 1' -päästöt ovat peräisin lähteistä, jotka ovat peräisin suoraan tuotetta tuottavasta tai palvelua tuottavasta kohteesta. Esimerkkinä teollisuudelle ovat polttoaineen polttamisesta paikan päällä aiheutuvat päästöt.
Scope 2 -päästöt ovat päästöjä, jotka liittyvät epäsuorasti ostettuun sähköön, lämpöön ja/tai höyryyn, jota käytetään paikan päällä, esim:
- Materiaalien/polttoaineiden kuljetus
- Tuotantolaitoksen ulkopuolella käytetty energia
- Tuotantolaitoksen ulkopuolella syntyvä jäte
- Kaikki elämän loppuvaiheen prosessit tai hoidot
- Tuotteiden ja jätteiden kuljetus
- Tuotteen myyntiin liittyvät päästöt.
Scope 3 -päästöt ovat kaikki muut epäsuorat päästöt, jotka ovat peräisin organisaation toiminnasta, mutta lähteistä, joita organisaatio ei omista tai hallitse.
GHG-protokollan Corporate Value Chain (Scope 3) -laskenta- ja raportointistandardin avulla yritykset voivat arvioida koko arvoketjunsa päästövaikutuksia ja määrittää, mihin päästöjen vähentämistoimia on keskitettävä.
Meidän, Diverseyn, kaltaiset yritykset kohtaavat haasteen, joka koskee monimutkaisten tilanteiden käsittelyä, kuten laajan tuotevalikoiman tuottamista samassa tehtaassa tai tehtaissa, jotka sitten kaikki toimitetaan eri puolille maailmaa. Mikä osa kokonaispäästöistä kohdistuu mihinkin tuotteeseen? Ainoa käytännöllinen tapa käsitellä tätä asiaa on suhteellinen kohdentaminen, ja todennäköisesti parhaiten se onnistuu volyymin mukaan.
Ilmaston lämpenemispotentiaali on keskeinen, mutta ei ainoa ympäristövaikutusten luokka
Elinkaariarviointi (Life Cycle Assessment, LCA) tarjoaa puitteet esimerkiksi tuotteen vaikutusten mittaamiseen. LCA:ssa arvioidaan ympäristövaikutusten eri näkökohtia riippuen käytetystä LCA-menetelmästä. GWP on vain yksi luokista. LCA-menetelmiä on erilaisia:
- Käytämme useimmiten niin sanottua CML-menetelmää (Centrum Voor Milieuwetenschappen, Leidenin yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan instituutti). Siinä keskitytään useisiin ympäristövaikutusluokkiin, jotka ilmaistaan ympäristöön kohdistuvina päästöinä.
- TRACI (Tool for the Reduction and Assessment of Chemical and Other Environmental Impacts) on Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) kehittämä menetelmä, jota käytetään pääasiassa Yhdysvalloissa.
- LCA:n ohella EU:ssa on käytössä PEF (Product Environmental Footprint). PEF-menetelmä on hyvin samankaltainen kuin elinkaariarviointi (LCA), mutta PEF:n säännöt ovat tiukemmat kuin tavallisen LCA:n, mikä johtuu erityisistä teollisuusluokkia koskevista säännöistä. Lisäksi PEF-arvioinnit ovat Euroopan komission määrittelemän ja määrittelemän määritelmän mukaisesti vertailukelpoisempia ja soveltuvat paremmin tuotteiden ja/tai palvelujen vertailuanalyysiin kuin aiemmat LCA-arvioinnit. PEF-arviointi on kuitenkin vielä kesken.
Jos tuotteen elinkaarta halutaan arvioida, on määriteltävä, mistä elinkaari koostuu. Järjestelmän rajaus määrittelee, mitkä prosessit sisällytetään järjestelmään tai jätetään sen ulkopuolelle; eli elinkaariarviointiin.
- Cradle to Grave: sisältää materiaalien ja energian tuotantoketjun ja kaikki prosessit raaka-aineen louhinnasta tuotannon, kuljetuksen ja käytön kautta tuotteen loppukäsittelyyn asti.
- Cradle to Gate: sisältää kaikki prosessit raaka-aineen louhinnasta tuotantovaiheeseen (tehtaan portti); käytetään tuotteen tuotannon ympäristövaikutusten määrittämiseen.
- Gate to Grave: sisältää käyttö- ja elinkaaren loppuvaiheen prosessit (kaikki tuotannon jälkeiset vaiheet), joita käytetään tuotteen ympäristövaikutusten määrittämiseksi sen jälkeen, kun se on lähtenyt tehtaalta.
- Cradle-to-cradle on muunnelma cradle-to-grave-periaatteesta, jossa jätevaihe vaihdetaan kierrätysprosessiin, jossa jätteestä tehdään uudelleenkäytettävissä oleva tuote. Siksi sitä kutsutaan myös suljetun kierron kierrätykseksi.
Elinkaariarviointi on tietointensiivinen ja aikaa vievä toiminto, jossa kootaan ja arvioidaan kaikki panokset ja tuotokset sekä tuotejärjestelmän mahdolliset ympäristövaikutukset tuotteen elinkaaren aikana.
Ecoinventin, GaBin tai SimaPron kaltaisissa ohjelmistotyökaluissa yhdistyvät elinkaariarvioinnin mallinnus- ja raportointiohjelmistot ja sisältötietokannat intuitiivisiin tiedonkeruu- ja raportointityökaluihin, jotka auttavat vaikutusskenaarioiden vertailussa. Yli tuhat ainetta luokitellaan ja luonnehditaan sen mukaan, missä määrin ne vaikuttavat ympäristövaikutusten luokkaan. Täydellisen LCA-tutkimuksen tekeminen vaatii edelleen erityistä teknistä asiantuntemusta ja kokemusta.
Haluatko arvioida siivoustoimintojesi vastuullisuuden?
Pyydä MAKSUTON vastuullisuustsekki!
Diverseyn vastuullisuusasiantuntija tarkistaa nykyisen puhdistustuotevalikoimasi ja antaa räätälöityjä neuvoja vihreämpään puhtauteen.
Tilaa vastuullisuustsekki ja ota askel vihreämpään puhtauteen.
Käytännön esimerkkejä puhtaus- ja hygienia-alalta
Erittäin tiivistetyt puhdistusaineet
Me kaikki tunnemme intuitiivisesti, että nestemäisten puhdistusaineiden tiivistäminen parantaa kestävyyttä, koska se vähentää pakkausmateriaalin määrää ja kemikaalien kuljetusta tuotannosta varastoon ja lopulliseen käyttöpaikkaan.
Näkyykö se heidän hiilijalanjäljessään? Kyllä näkyy. Mutta alla oleva kaavio (*) osoittaa myös, miten tärkeää on ymmärtää, mitä vertaamme.
Tässä toiminnallinen yksikkö on ensin tuote. Jos tarkastelemme käyttövalmiin laatikon (RTU) ja tiivisteen hiilijalanjälkeä, RTU-tuotteen hiilijalanjälki on paljon pienempi. Tämä johtuu siitä, että RTU:ssa on paljon vettä ja vähemmän ainesosia. Sinun on oltava varovainen, ettet tee väärää johtopäätöstä siitä, että RTU on parempi tuote.
Kun analysoimme näitä kahta ratkaisua eri toiminnallisella yksiköllä, tulokset muuttuvat. Sen sijaan, että mittaisimme tuotepakkauksen hiilijalanjälkeä, olemme asettaneet toiminnalliseksi yksiköksi yhden neliömetrin tehokkaasti puhdistetun pinnan. Tässä tilanteessa kemikaalien hiilijalanjälki on sama, mutta pakkaamisen, valmistuksen, jakelun ja hävittämisen vaikutukset ovat RTU-tuotteelle huonommat.
Monet yritykset haluaisivat tietää hiilijalanjäljen tuotekohtaisesti, koska näitä tuloksia tarvitaan Scope 3 -arvioinneissa, kun puhdistetun alueen kokonaispinta-alaa ei tiedetä. Nämä tulokset voivat kuitenkin olla harhaanjohtavia, jos yritetään löytää ratkaisu, jonka hiilijalanjälki on pienin. Siksi Diversey suosittelee aina käyttämään 'tehokasta puhdistusta' (esim. puhdistettua pinta-alaa kohti) toiminnallisena yksikkönä mielekkään vertailun tekemiseksi.
Ympäristösertifioidut ja vihreät tuotteet
Sertifioitu vihreä siivous voidaan määritellä sellaisten siivoustuotteiden ja -menetelmien käytöksi, jotka kolmas osapuoli on hyväksynyt täyttämään tietyt ympäristö- ja turvallisuuskriteerit. Jotta siivous olisi "vihreää", tuotteiden on poistettava tehokkaasti epäpuhtaudet ja vaaralliset ainesosat suorituskyvystä tinkimättä. Niissä otetaan huomioon prosessin aikana käytettyjen kemikaalien ja materiaalien kohtalo ja mahdolliset haitat ympäristölle, mutta se ei tarkoita, että näillä tuotteilla on huomattavasti pienempi GWP. Tämä riippuu myös käyttöpitoisuudesta, pakkauksesta jne.
Alla olevasta kuvaajasta (*) näkyy, että ympäristösertifioinnista saatava hyöty on pienempi kuin tuotteen tiivistämisestä saatava hyöty. Petrokemiallisten raaka-aineiden ja ainesosien GWP-arvo on korkea. Niiden korvaaminen "luonnollisilla", uusiutuvilla ainesosilla auttaa, kunhan ainesosat ovat peräisin maatalous- tai elintarvikejätteestä. Jos viljelykasveja kasvatetaan erityisesti näiden ainesosien tuottamista varten (ja näin ollen ne kilpailevat elintarviketuotannon kanssa), prosessin kokonaisvaikutus on paljon suurempi kuin petrokemiallisten ainesosien käyttö. Sen vuoksi on ratkaisevan tärkeää ymmärtää tuotteiden raaka-aineiden alkuperä. Koko GWP-hyöty tulee tuotteessa käytettyjen ainesosien alkuperän erosta.
GWP kertoo kuinka paljon lämpöenergiaa kasvihuonekaasu vangitsee ilmakehään tietyksi ajanjaksoksi suhteessa hiilidioksidiin (CO2).
Puhdistusaineiden pakkaukset
Kukaan ei kiellä muovijätteen aiheuttamia suuria ongelmia. Ei niinkään siksi, että muovi itsessään olisi ongelmallista tai pahaa, mutta se muodostuu pahaksi, koska käytämme sitä niin paljon vain kerran ja sitten heitämme sen pois.
Post Consumer Recycled (PCR) -muovin käyttö vähentää tuotteen GWP-arvoa. Alla oleva taulukko (*) osoittaa sen selvästi. Tuotteen kokonaishyöty riippuu kuitenkin pakkauskomponentin osuudesta tuotteen kokonais GWP:hen. PCR-muoviin siirtyminen on järkevintä RTU-tuotteiden osalta, kun ne ovat suihkepulloissa. 1 litran tai 5 litran pakkauksissa olevien tiivistettyjen tuotteiden GWP-hyöty on vähäinen. Silti se auttaa tietenkin vähentämään maailmanlaajuista jäteongelmaamme.
Keskeiset kohdat
- Ymmärrätkö jalanjälkesi laajuuden ja sen, mitä siihen sisältyy/ei sisälly?
- GWP on avainasemassa, mutta se ei ole ainoa ympäristövaikutusluokka.
- GWP-vertailujen yksikkönä käytetään "tehokasta puhdistusta".
- 'Luonnonmukaisten' tuotteiden GWP on pienempi, jos ainesosat ovat peräisin jätteestä.
- Käytä tiivistettyjä puhdistusaineita uudelleentäytettävissä käyttöliuospulloissa.
Lähteet:
https://www.cdp.net/en
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
https://co2living.com/what-is-a-carbon-footprint-updated-2021/
https://ecochain.com/knowledge/impact-categories-lca/
(*) Laskelmat perustuvat Diverseyn tuotteisiin.